Mielimaisema esittelee taiteilijoiden maisemia Rauman saaristossa ja merellä. Mukana on kaksi kuvataiteilijaa Katri Paunu ja Jenni Uusitalo sekä kirjailija Tapio Koivukari. He ovat merkinneet karttaan koordinaatin, jonka merkitystä avaavat lyhyellä tekstillä. Voit tavoittaa pienen hetken taiteilijan maailmaa etsimällä nuo koordinaatit.

2005 ideoin Mielimaisema näyttelyn ja toimitin samannimisen kirjan. Tuolloin mukana oli 18 eri alan taiteilijaa, jotka avasivat maisemasuhdettaan ja sen vaikutuksia omaan taiteelliseen tekemiseen. Julkaisu tehtiin yhteistyössä Satakunnan taidetoimikunnan ja Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen kanssa.

Kirjoitin teoksen esipuheessa näin:
”Ajatukseni harhailivat puoliksi puhujan aiheessa, puoliksi ikkunoista avautuvassa näkymässä, mieleni oli täyttynyt kysymyksistä maiseman suhteen. Ympäristöasiat, globaali ja paikallisuus koskettavat todennäköisesti monia luovan työn tekijöitä ja maisemamaalaus, maa- ja ympäristötaide ovat kuvataiteilijoille tapoja työskennellä. Syntyi ajatus taiteilijoiden maisemasuhteesta. Olisi kiinnostavaa saada tietää mitä vaikutuksia ympäröivällä maisemalla on taiteilijoiden tuotantoon ja millaisia ovat taiteilijoiden mielipaikat. Olemme tiiviimmin tai väljemmin kiinni näkymässä talomme rappusilta, maisema kiitää ohi autolla ajaessa tai matkustamme pitkiä matkoja lumoutumaan maapallon ihmeistä. Monesti fyysinen sijaintimme ei pysty pitelemään karkailevaa mieltämme aivan samassa paikassa, mutta joinakin hetkinä tiedostamme tarkasti ympäristön näyt, tuoksut, ilman viileyden. Voisi kuvitella että ympärillämme on aina 360 astetta leveyttä. Maisema kulkee mukana, menimme minne tahansa, vaikkapa sisälle omaan mieleemme.

.. saadessani luettavaksi satakuntalaisten taiteilijoiden erilaisia ajatuksia tuli mukaan elementti, jota maisemaa katsoessa ei voi välttää. Historia, menneet tapahtuma jättävät jälkensä. Maisemassa muistot muuttuvat päällekkäisiksi, läpikuultavaksi, eikä aika ole lineaarinen. Kuviin ja näkymiin liittyy tarinoita, joita ilman paikat eivät voi olla samoja. Yksityiset maisemat voivat olla yhteisiäkin.”

Mollu Heino